Blogs Antoinet| Hout en Vorm

Geplukt Antoinet van Eijk


Ze groeide op in Someren maar verhuisde voor de liefde naar Venray. Daar begon ze een nieuw leven waarin creativiteit een grote rol speelt. Ze verruilde haar kantoorbaan voor haar grootste passie: interieur ontwerpen. Haar hobby groeide uit tot een fulltime baan. Samen met haar partner runt ze nu het meubelbedrijf Hout en Vorm. Deze week wordt Antoinet van Eijk (50) geplukt.

Interesse voor interieur


Nadat het huwelijk, waar haar zoon Nino (21) uit voortkwam, met Antoinets ex-man misliep, ontmoette ze haar huidige partner Bart. Toen ze gingen samenwonen kwam hun gezamenlijke interesse voor interieur boven water. Ze bleken het perfecte verbouwteam te zijn. “Het huis werd opgeknapt, maar we waren niet tevreden met de meubels die in de winkels verkrijgbaar waren. Ik maakte eigen ontwerpen voor ons interieur en Bart voerde de plannen uit. De eerste meubels werden gemaakt in de schuur achter ons huis. Onze hobby liep uit de hand toen steeds meer mensen ons meubilair wilden kopen. Twee jaar na de verbouwing stopte Bart met zijn werk als salesmanager en richtte zijn eigen meubelbedrijf Hout en Vorm op, waar houten maatwerk meubels ontworpen en gemaakt worden”, vertelt Antoinet enthousiast.

Antoinet dacht dat ze het ontwerpen van meubels kon combineren met haar baan als office manager. “In werkelijkheid probeerde ik me via de achteringang steeds meer te bemoeien met projecten van het interieurbedrijf van Bart. Ik was te enthousiast om het langs me heen te laten gaan.” Drie jaar nadat Bart het bedrijf startte, nam ze ontslag en stortte ze zich volledig op het werk voor het meubelbedrijf. “Ik heb altijd de veilige weg gekozen en nooit besloten om mijn creativiteit te gebruiken in mijn werk. Dankzij Bart kreeg ik een nieuw begin. Ik heb zelfs na het opzeggen van mijn baan een studie gevolgd voor interieurstyling. Ik ging er helemaal voor”, vertelt Antoinet.

Creatief zijn zat er vanaf jongs af aan al in. Vanaf haar derde was ze al bezig met het stylen van het interieur in haar slaapkamer. “Ik zag steeds weer een kans om iets in mijn kamer te veranderen. Dan zocht ik nieuwe spulletjes voor op mijn bureau zodat mijn slaapkamer er weer anders uitzag. Mijn passie voor meubels was er altijd al. Ik ging los zodra ik weer nieuwe inspiratie had.”

Die passie en het enthousiasme voor meubels gebruikt Antoinet nu bij het overbrengen van haar interieurideeën. Het geeft haar een goed gevoel als ze andere mensen blij kan maken met haar ideeën. Dat is mijn drijfveer. Dankbaarheid, daar doe ik het voor. Mijn hobby is uit de hand gelopen, maar ik ben ontzettend trots op wat ik heb bereikt. In 2019 liggen nieuwe kansen voor het oprapen. Toch zeg ik elk jaar het rustiger aan te willen doen, maar uiteindelijk ga ik weer door zoals het jaar daarvoor. Bart en ik zijn allebei perfectionistisch, waardoor er geen van beide aan de rem trekt. Ik leid een druk leven, omdat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn. Afschakelen kan soms moeilijk zijn, het liefste neem ik alle inkomende opdrachten aan. Ik ben een werkvloerpaard en een vakidioot”, zegt ze lachend.

Na een lange werkdag schakelt Antoinet af door in de avond te wandelen met haar twee honden. Ze houdt daarnaast van uiteten met vriendinnen, maar een avondje koken voor een groep vrienden maakt haar ook enthousiast. Zelfs in een vijfgangendiner kan ze haar creativiteit kwijt. “Ik vind het geweldig om ingrediënten bij elkaar te zoeken en daar een lekker gerecht van te maken. Het is hetzelfde als een interieurproject, je zoekt verschillende spullen en materialen bij elkaar en maakt daar een geheel van.”

Naast koken zoekt ze haar ontspanning ook in reizen. “We hebben er eigenlijk geen tijd voor, maar we proberen toch elk jaar twee weken naar Italië te gaan. We gaan vaak naar de hak van de laars of op bezoek bij familie die in het noorden van Italië woont. In Italië kan ik naast genieten van de omgeving en het lekkere eten ook inspiratie opdoen voor nieuwe ontwerpen. Ik kom thuis met nieuwe ideeën over vormen, maten en kleuren. Zo kan ik na een vakantie weer met een frisse start beginnen.”